Europese regelgeving versnelt
de aandacht voor beveiliging

De kwartaalupdate ICT van Rabobank heeft aangegeven dat de IT-sector in Nederland steeds meer aan belang wint. Volgens het rapport groeit de sector sneller dan de rest van de economie, wat veel positieve ontwikkelingen met zich meebrengt. Echter, het rapport benoemt ook de afkoelende economie als een factor die invloed heeft op de groei.

Cybersecurity speelt een belangrijke rol in de IT-sector. Door Europese regelgeving op verschillende gebieden wordt de aandacht voor beveiliging steeds groter. Analisten benadrukken dat alles sneller gaat dan menigeen beseft. Het derde kwartaal van 2024, de deadline voor de implementatie van NIS2, komt namelijk sneller dichterbij dan verwacht.

“Waar de groei in 2023 nog rond de 5% lag, wordt nu voorspeld dat dit percentage zal dalen naar ongeveer 4%”

Tekort aan arbeidskrachten als belangrijke factor voor de groei van de IT-sector

Een belangrijke factor achter het succes van de IT-sector is het tekort aan arbeidskrachten. Bedrijven zoeken naar manieren om hun processen efficiënter te maken en vinden hierbij vaak digitale oplossingen. Echter, de IT-sector zelf heeft ook last van personeelstekorten. Dit heeft met name impact op IT-dienstverleners en hardwareleveranciers. Datacenters, managed service providers (MSP’s) en softwareontwikkelaars lijken minder last te hebben van deze effecten.

Impact op werkgelegenheid en innovatie

Ook het aandeel van de IT-sector groeit in economisch opzicht. Sterker nog, IT is momenteel de snelstgroeiende sector in Nederland en vertegenwoordigt ongeveer 6% van het BBP. Hiermee staat het boven handel, dienstverlening, industrie en zorg. Nu vrijwel alle bedrijven gebruikmaken van cloudtechnologieën voor gegevensopslag en Software-as-a-Service (SaaS), ziet de bank juist dat er een beweging is waarbij bedrijven zich terugtrekken. Veel bedrijven realiseren zich namelijk dat ze te afhankelijk zijn geworden van enkele grote spelers op de markt. Tussentijdse prijsverhogingen stimuleren bedrijven om hierover na te denken, en er is al sprake van een neiging tot het overstappen van publieke naar private cloud. De Rabobank maakt zich sowieso zorgen over de afhankelijkheid van grote IT-leveranciers.

De impact van cybersecurity in de IT-sector

Cybersecurity heeft een grote impact op de IT-sector. Het zorgt voor een betere bescherming van gevoelige gegevens en systemen tegen cyberaanvallen en andere bedreigingen. Daarnaast draagt het bij aan het vertrouwen van klanten en partners, wat essentieel is voor het succes van een organisatie.

De rol van Europese regelgeving

De aandacht voor cybersecurity wordt mede versneld door Europese regelgeving. Richtlijnen zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Network and Information Security Directive (NIS) stellen strikte eisen aan de beveiliging van gegevens en systemen. Organisaties moeten voldoen aan deze regelgeving om boetes en reputatieschade te voorkomen.

implementatie van nis2

Een belangrijke ontwikkeling is de implementatie van NIS2. Deze richtlijn heeft als doel de veerkracht van kritieke sectoren tegen cyberaanvallen te vergroten. Tegen de deadline van het derde kwartaal van 2024 moeten bedrijven in de Europese Unie aan de vereisten van NIS2 voldoen. Dit brengt uitdagingen met zich mee, waar onze experts jou bij kunnen helpen!

dotsafe, jouw partner bij het naleven van de nis2-richtlijn

Als IT specialist of cybersecurity-expert is het belangrijk om te voldoen aan de nieuwe normen en eisen omtrent cybersecurity. DotSafe biedt zijn team van experts aan als partner om jou te helpen voldoen aan de NIS2-richtlijn.

faq’s over de nis2-richtlijn

  1. Moet ik aan de NIS2-richtlijn voldoen als mijn bedrijf zich buiten de EU bevindt?
    Nee, de NIS2-richtlijn geldt alleen voor bedrijven en organisaties die zich binnen de EU bevinden en diensten leveren die evenementen van groot openbaar belang ondersteunen.
  2. Zijn er administratieve lasten verbonden aan het naleven van de NIS2-richtlijn?
    Ja, er kunnen extra kosten en administratieve lasten verbonden zijn aan het implementeren van IT-beveiligingsoplossingen om aan de NIS2-richtlijn te voldoen.
  3. Wat zijn de mogelijke risico’s van het niet naleven van de NIS2-richtlijn?
    Het niet volgen van de NIS2-richtlijn kan leiden tot ernstige risico’s voor individuele burgers, overheden en bedrijven, inclusief financiële schade, verminderde productiviteit en mogelijke gevaren voor de openbare veiligheid en stabiliteit in een land.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact op met één van onze cyber security experts

Gerelateerde blog berichten

Bekijk onze blog
Volg de laatste ontwikkelingen cybersecurity

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief