Veiligheid boven alles

Als je aan het surfen bent op het internet of je telefoon gebruikt, wil je er zeker van zijn dat je persoonlijke gegevens veilig zijn. Wachtwoorden kunnen namelijk geraden of gestolen worden. De oplossing? Multi-Factor Authenticatie. Wat is dat precies?

 

Wat is Multi-Factor Authenticatie?

Multi-Factor Authenticatie (MFA) is een manier waarop authenticatie verleend wordt door middel van meerdere factoren. Met Multi-Factor Authenticatie voeg je een extra beveiligingsstap toe bij het inloggen. Wanneer je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord moet je je identiteit nog een keer bevestigen. Dat kan op verschillende manieren. De meest gangbare is de bevestiging via de Microsoft Authenticator App. Maar er zijn meer manieren van Multi-Factor Authenticatie.

Multi-Factor Authenticatie is een combinatie van:

  • iets dat je weet
  • iets dat je bent
  • of iets wat je hebt

Waarom is Multi-Factor Authenticatie zo belangrijk?

Door het toevoegen van deze extra lagen van verificatie, wordt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot jouw accounts. In het geval dat een hacker jouw wachtwoord achterhaalt, kunnen ze alsnog niet inloggen zonder de extra verificatie. Dit kan aanzienlijk helpen om jouw persoonlijke gegevens en privacy te beschermen.

Wachtwoorden

Wachtwoorden worden wel eens gelekt. Wil je weten of jouw gebruikersnamen en wachtwoorden wel eens zijn gelekt of gestolen? Ga dan naar de website https://haveibeenpwned.com/ en voer je e-mailadres in. Wedden dat jouw e-mailadres wel eens gelekt is? Dat is ook gelijk de reden dat je nooit hetzelfde wachtwoord moet hergebruiken. Weet een hacker je gebruikersnaam en wachtwoord van 1 applicatie, dan is het een koud kunstje om dezelfde combinatie ook bij andere platformen te proberen en zo in te loggen onder jouw account.

Gebruikersnamen en wachtwoorden zijn dus voor hackers vrij makkelijk te verkrijgen of achterhalen. Met Multi-Factor Authenticatie verhoog je dus je beveiliging enorm. Door gebruik te maken van Multi-Factor Authenticatie voorkom je 99,9% van alle aanvallen op je accounts.

De eerste stap: je gebruikersnaam en wachtwoord

Voordat je kunt inloggen met Multi-Factor Authenticatie, moet je natuurlijk eerst je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Dit is de gebruikelijke manier van inloggen die de meeste mensen kennen.

De tweede stap: de tweede factor

Nu komt het interessante gedeelte – de tweede factor van de authenticatie. Dit is wat het inlogproces zo veilig maakt. Er zijn verschillende soorten tweede factoren die je kunt gebruiken, zoals een sms-code, een app op je telefoon of zelfs biometrische gegevens zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Kies de methode die het beste bij jou past.

Als je ervoor kiest om een sms-code te ontvangen, krijg je een berichtje op je telefoon met een unieke code die je moet invoeren. Hetzelfde geldt voor een authenticatie-app, waarbij je een code genereert die je moet invoeren in het inlogscherm.

Het laatste stapje: inloggen

Nu je zowel je gebruikersnaam en wachtwoord als de tweede factor hebt ingevoerd, ben je klaar om in te loggen. Klik op de inlogknop en voilà, je bent ingelogd!

Waarom Multi-Factor Authenticatie?

Je vraagt je misschien af waarom je de moeite zou moeten nemen om Multi-Factor Authenticatie te gebruiken.
Het antwoord is simpel: het biedt een extra laagje beveiliging.

Met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord loop je het risico dat iemand anders toegang krijgt tot je account als ze deze gegevens weten te achterhalen. Met Multi-Factor Authenticatie wordt dit risico aanzienlijk verkleind, omdat een potentiële hacker ook de tweede factor nodig heeft om in te kunnen loggen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact op met één van onze cyber security experts.

Gerelateerde blog berichten

Bekijk onze blog
Volg de laatste ontwikkelingen cybersecurity

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief